Asistent vodnika soteskanja

Asistent vodnika soteskanja (Assistant canyoning guide) je prva stopnja profesionalnega usposabljanja, ki ga izvajamo pri Soteskarski zvezi Slovenije.

 

Usposabljanje za asistenta vodnika je sestavljeno iz dveh modulov in traja 10 dni, izvajamo ga večinoma v Sloveniji - Bovec z okolico. V prvem modulu se udeleženci spoznajo tako z teoretičnimi, kot tudi z praktičnimi osnovami, ki so ključne za vodenje soteskanja - osnove vrvnih tehnik, meteorologija, kartografija, vodništvo in prva pomoč, itd.

 

V drugem modulu pa se pričnejo spoznavati z kompleksnejšimi vrvnimi tehnikami, ki jih vodniki vsakodnevno uporabljajo pri delu. Prav tako je velik poudarek tega modula spoznavanje in osvajanje različnih reševalnih tehnik.​

Usposabljanje za asistenta vodnika soteskanja obsega 100 ur in je tako fizično, kot tudi psihično zahtevno. Od kandidatov se pričakuje dobra psihofiziča pripravljenost, ki se preverja vsakodnevno skozi praktične treninge.​

Kandidati so dnevno ocenjeni na različnih področjih z ocenami 1 (najbolše)  - 5 (najslabše). Po 9 dneh modula 1 in 2 se iz ocen izračuna povprečje, ki ne sme presegati ocene 2,5 drugače kandidat ne more pristopiti k zaključnemu izpitu, ki poteka 10 dan usposabljanja.

Pogoj za uspešno opravljen modul 1 + 2 in s tem pridobitev licence VODNIKA ASISTENTA so:

 • povprečna ocena modula 1 + 2

 • pozitivno odpisani teoretični test

 • uspešno opravljen končni praktični izpit​

 • licenca Reševalca iz vode na divjih vodah - Program C

Vodnik asistent je z svojim znanjem usposobljen za vodenje soteskanja POD MENTORSTVOM IN OB PRISOTNOSTI vodnika soteskanja.

PRAKTIČNO USPOSABLJANJE

Vodnik asistent mora pred nadaljevanjem svojega izobraževanja na modulu 3 opraviti praktično usposabljanje, ki predvideva najmanj 10 dni oz. tur z licenciranim vodnikom soteskanja Soteskarske zveze Slovenije. Pri tem asistent aktivno sodeluje pri organizaciji, pripravi in izvedbi ture, pri tem pa uporablja znanje naučeno v modulu 1 + 2. Brez uspešno opravljenih asistenc udeležba na modulu 3 ni mogoča.

 • Module 1+2
  TBD
  Module 1+2
  Soteskarska zveza Slovenija
  Pomladi 2022. Točen datum še ni določen.
  Soteskarska zveza Slovenija, Gregorčičeva ulica 5, Tolmin, Slovenia
  Tečaj asistent vodnika soteskanja bo predvidoma potekal med majem in junijem 2022.
 • Update trening
  Update trening
  Soteskarska zveza Slovenije
  05. jun. 2021 09:00 – 18:00
  Soteskarska zveza Slovenije, 5230 Bovec, Slovenia
  Srečanje članov in obnovitev vaj pred začetkom sezone.
 • Modul 1+2 - Asistent vodnika soteskanja
  Modul 1+2 - Asistent vodnika soteskanja
  Soteskarska zveza Slovenije
  18. maj 2021 09:00 – 27. maj 2021 17:00
  Soteskarska zveza Slovenije, Bovec, Slovenija
  PRESTAVLJEN TERMIN usposabljanja - 18.05.2021

Datumi usposabljanj 2021